Sunday, September 21, 2008

Maisemia, kasveja ja sianlihaa

Käytiin eilen Gangilongalla, eli ”The Talking Rockilla”. Se on järkyttävän kokoinen irtokivilohkare parin kilsan päässä meidän kämpiltä. Reilu sata vuotta sitten siellä tapasi käydä meditoimassa eräs Hehe-heimon päällikkö, joka kait pisti saksalaisille kolonialisteille kovasti hanttiin. Nykyään paikalliset ja turistit käy siellä ihailemassa auringonlaskuja. Kiven päältä avautuu aivan mielettömän upeat näkymät. Varmaan loistava paikka käydä rentoutumassa. Meen varmaan pian uudestaan. Iringa on muutenkin hyvä mesta pienen patikoinnin harrastamiseen. Joka suunnassa on mäennyppylöitä, joilla seikkailla.

Diran majatalo alkaa olla täynnä asukkaita. Täällä on nyt kaksi amerikkalaista, kaksi saksalaista ja mä ja Juho. Vähän hölmö olo, kun mennään koko porukalla jonnekin. Sitä kun vähän on itsellä tapana mielessään dissata isoja valkoisten jengejä, jotka ei uskalla liikkua muussa kuin omassa ryhmässään. Ja me näytetään just siltä nyt. Rossilla on tapana huhuilla samalla jotain hauskaa liioitellun valkoisella aksentilla, kuten ”White people coming through!”. Ja mä nauran aina. Mä ja Juho ei pahemmin puhuta keskenämme suomea kun ollaan muiden seurassa. Sillon kun puhutaan, ni se tuntuu olevan muiden mielestä jotain ylitsepääsemättömän hauskaa. Kiva, et meistä on niille iloa.

Ollaan käyty muutamana iltana syömässä kiti motoa, eli ”kuumaa tuolia”, eli suomeksi grillattuja possunköntsiä. Nimi tulee kuulemma siitä, että muslimit oli joksus mellakoinu Darissa, kun inhaa sianlihaa ei saisi syödä. Sen jälkeen kitin moton syöjät on näyttäny siltä kun istuisi tulisilla hiilillä. Eli kuumalla tuolilla. Grillattavat lihanpalat kannattaa käydä itse valitsemassa, tai muuten saa eteensä lautasellisen ihraa, eli Mzungu-annoksen. Andrew onkin ollu aina messissä kun mennään kiti motolle. Maultaan mättö hakkaa perus grillipihvit aika tehokkaasti. Mutta kerta viikossa kyllä riittää, on aika raskasta tavaraa. Herkkusuu-Juho syö kiti motoa melkein kyyneleet silmissä. Sen pitää varoa, tai se muistuttaa kotiin tullessa itsekin possua.

PS: Mä, Ross ja Juho päätettiin panostaa hyviin fiiliksiin ja käytiin ostamassa ihania kasveja kämppien sisustukseksi. Noustiin pykälän verran gay-mittarilla, siis. Toivottavasti rehut ei kuole ihan heti.

No comments: